basvulk_events_header

Статия от последното издание на списание RETREADING BUSINESS

През последните години проблемите с регенератната индустрия в България се натрупват постепенно, тъй като често се случва един проблем да води до друг.

Оперативната производителност на промишлеността се свива до исторически ниски нива, което смъква надолу търсенето на суровини. Истината е, че България никога не е била голям пазар за големите доставчици на суровини, така че тя определено не се счита за върхов приоритет при тяхното развитие.

Сегашната криза обаче превърна това в истински проблем, така че дори тези планирания, които бяха изпълнявани на местния пазар и които го попълваха със суровини, в крайна сметка бяха изоставени.  Тъй като вече няма местни складове на най-големите доставчици, регенератният бизнес в България може да поръча суровини само от чужбина.

Търговия с даване на средства за логистични разходи би била икономически изгодна само когато се търгува с големи количества, което би било невъзможно , тъй като работещите в индустрията за регенерат оперират в най-добрия случай с 20% под проектирания капацитет на съоръженията си. За да се смекчи това предизвикателство, представителите на регенератния бизнес в България основават съюз, за да може съвместно да се справят с покупките на суровини от чужбина.

Заедно те може да поръчват големи количества, но този подход притежава очевидни недостатъци, като в частност те се оказват ивънредно ограничени в действията си относно политиката за суровините, оказвайки се в необходимост да купуват само това, което по - голямата част от съюза гласува за закупуване. При тези обстоятелства някои конкретни фабрики за регенерат прибягват до отчаяни мерки. Например, едно предприятие закупува подпротекторен каучук с изтекъл срок на годност.

Както беше обяснено в завода, идеята е била, че подпротекторният каучук може да бъде достатъчно добър, за да бъде използван и след изтичане на срока, защото доставчиците са твърде предпазливи със срока на годност.

На всичко отгоре, с продукт, който е с "малко изтекъл срок на годност", доставчиците могат да получат отстъпка от 30 до 40 на сто, а понякога дори и повече, в зависимост от това кога изтича този срок. Като правило, подпротекторният каучук с период на използване от 2 до 4 седмици не би трябвало да причини каквито и да било проблеми с качеството и безопасността при регенериране на гумата – това беше ясно заявено в завода. Въпреки това, има много хора в индустрията, които биха счели подобно мнение като доста спорно.

За да се подобри ситуацията със суровините, основният местен дистрибутор –фирма БАСВУЛК планира да стартира проект за изграждане на склад в България. Според Стоян Гогов, директор на БАСВУЛК, компанията му е най-големият дистрибутор на материали за ремонт на гуми в България, но през последните няколко години той се бори да разшири портфолиото си с нови стоки.

БАСВУЛК предвижда за складовете си да бъдат реализирани като голям логистичен център, който да се използва от доставчиците на суровини и да покрива не само пазара на България, но и пазарите на съседни страни като Сърбия и Македония, както и някои други държави, които не са членове на Европейския съюз. Проектът вече е в процес на изграждане, с обща площ от 2000 квадратни метра, недалеч от София. Предвидено е складът да бъде завършен в края на 2018 г. или в началото 2019 според Гогов.

БАСВУЛК е компания с диверсифициран регистър за поръчки, тъй като тя има близо 2 000 клиенти в България, както и 600 клиенти в Македония, в десетки различни индустрии. Индустрията за регенерат не играе важна роля в бизнес структурата на компанията, въпреки че Гогов изразява надежда, че значимостта й ще нараства постепенно, независимо от предизвикателствата пред нея. На първо място, Гогов залага на сътрудничество с ВИПАЛ, тъй като двете компании имат дълга история на успешно партньорство. Например, въпреки че БАСВУЛК не е дистрибутор на материалите от линията за регенерат на Випал в България, Гогов казва, че той полага много усилия за популяризиране на бразилските продукти сред местните клиенти.

Не е ясно какви очертания ще придобие пазара за регенерат през 2019 г., въпреки че ръководството на БАСВУЛК очаква, че кризата в индустрията ще продължи още три години. След това би трябвало да се забележи отново възходяща тенденция в индустрията и броя на регенерираните гуми в страната за пореден път да започне да расте, сподели Гогов.

Като цяло, фирма БАСВУЛК е отворена за сътрудничество с всички заинтересовани партньори, въпреки че тя смята ВИПАЛ за ключов партньор. Гогов припомни, че той има дълъг списък с положителни отзиви от страна на клиентите си за продуктите на ВИПАЛ и това беше нещото, от което той наистина е впечатлен. ВИПАЛ има затвърдено положение в индустрията за ремонт на гуми в България, така че следвайки правилната политика на дистрибуция, и както разполага с място за съхранение, фирмата може значително да подобри продажбите си на материали от линията за регенерат, според Гогов.

Един наистина положителен знак е, че заводите за регенерат в България няма да се предадат. Гогов казва, че познава лично управителите на всеки един завод за регенериране в страната и те няма да признаят поражение дори под натиска на такива тежки предизвикателства. В България представителите на регенератния бизнес търсят нови решения и се опитват да намерят начини за леко подобряване на рентабилността със съвременни средства, твърди Гогов.

За новия проект на логистичния център това е много добра новина, защото представителите на регенератния бизнес ще разберат предимството на сътрудничеството веднага, добави той. Въпреки, че бъдещето изглежда да е доста неясно, Гогов е оптимист, тъй като според него БАСВУЛК ще има своя нов, работещ склад точно когато индустрията за регенерат в България ще започне своят път към съживяване.